De vergeten oorlog – Jemen

Momenteel wordt er af en toe iets bericht over de situatie in Jemen door de media. Maar dit is nog altijd niet genoeg want veel mensen weten nog niets af van het conflict. Sommigen hebben zelfs een verkeerd beeld over de situatie. Met dit artikel probeer ik meer duidelijkheid te scheppen over deze ingewikkelde burgeroorlog.

De spanningen in Jemen beginnen in 2011 met de Arabische lente. Veel Arabische landen komen in opstand tegen hun regering. Ze willen verandering en dwingen hun regeringsleiders om op te stappen. Op dat moment is in Jemen president Ali Abdullah Saleh aan de macht. Hij slaat de protesten hevig neer. Uiteindelijk stapt hij toch op. Nadien komen er verkiezingen maar de enige kandidaat die meedoet, is Abd-Rabbu Mansour Hadi. Dit is een partijgenoot van Saleh. Hij wint natuurlijk de verkiezingen maar er is nog altijd sprake van onrust.

In deze onrust van de opstanden zien de Houthi-rebellen hun kans schoon om hun territorium uit te breiden. Zij zijn aanhangers van een stroming binnen het sjiitisme (in de islam). Zij vinden dat de regering hen al jaren benadeeld en als tweederangsburgers behandeld. Sinds 1992 hebben de Houthi’s het Noorden van Jemen in handen en dit gebied zouden ze nu graag groter maken. Merkwaardig is dat ze hierbij steun krijgen door oud-president Saleh. Hij probeert hiermee op de achtergrond een rol te kunnen spelen in Jemen. Na hevige gevechten valt ook de hoofdstad Sanaa in de handen van de Houthi-rebellen. President Hadi slaat op de vlucht.

Eind 2015 begint Saoedi-Arabië zich ermee te bemoeien. Zij vormt samen met 9 andere landen een coalitie om te strijden tegen de Houthi’s. Deze landen zijn: Bahrein, Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Senegal, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze coalitie wordt gesteund door Pakistan, Somalië en de Verenigde Staten. Hierdoor kregen de Houthi’s steun van de aartsrivalen van Saoedi-Arabië, namelijk Iran. Daarbovenop gebruiken extremistische organisaties zoals Al-Qaeda en Islamitische Staat de chaos in Jemen om hun territorium uit te breiden. Afgelopen jaren hebben zij dan ook verschillende aanslagen opgeëist.

Saoedi-Arabië heeft markten, ziekenhuizen, scholen en zelfs een begraafplaats gebombardeerd. De haven van Al-Hudaydah werd daarbij niet ongedeerd gelaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat voedsel en hulpmiddelen het land nog moeilijker binnen kunnen. Saoedi-Arabië krijgt ook steun van een grote bondgenoot, namelijk de Verenigde Staten. Naast de wapenhandel steunt de VS Saoedi-Arabië ook door hun gevechtsvliegtuigen te “refuelen”.

Zoals je misschien al gemerkt hebt, zijn er twee landen die indirect tegen elkaar vechten. Deze twee landen zijn: Iran en Saoedi-Arabië. Zij zijn rivalen van elkaar maar hebben eigenlijk nooit rechtstreeks met elkaar gevochten. In plaats daarvan vechten ze indirect door de tegenpartij te steunen in de oorlogen van andere landen. Dit fenomeen wordt proxy warfare genoemd. Een klein land zoals Jemen kan niet deftig functioneren als twee rivaliserende grootmachten de touwtjes in handen hebben. Beide landen zien in de Jemenitische burgeroorlog zowel bedreigingen als kansen om hun eigen macht in het Midden-Oosten te kunnen vergroten.

In december 2017 wordt dit conflict nog ingewikkelder. Oud-president Saleh trekt zijn steun voor de Houthi’s in en wilt onderhandelen met Saoedi-Arabië op voorwaarde dat ze stoppen met de bombardementen. Diezelfde maand wordt Saleh’ woning opgeblazen en overlijdt hij bij de vluchtpoging.

Jemen was altijd al een arm land en door de burgeroorlog is de situatie daar enkel op achteruit gegaan. De Verenigde Naties waarschuwden voor de ergste hongersnood ooit. Het is voor de inwoners zeer moeilijk om aan eten en drinken te geraken. Volgens de VN is er 2 miljard euro nodig om de kwetsbaarste mensen te helpen. Dit is niet alles wat nodig is want Jemen heeft ook nog te maken met een cholera-uitbraak. Maar voor zowel hulpverleners als journalisten is het levensgevaarlijk om daar naartoe te gaan.

Voor vragen/opmerkingen kun je me altijd privé sturen of een reactie achterlaten.

 

Voor meer info kun je onderstaande filmpjes bekijken:

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s