Siham sprak met Peter Mertens

Interview met de Antwerpse lijsttrekker voor de PVDA: Peter Mertens.

U bent lid van de PVDA, waarom hebt u zich eigenlijk aangesloten bij deze partij?

“Het belangrijkste met de PVDA is dat het geen theoretische partij is, ze doen ook echt effectief dingen. Ik kwam in contact met de dokters van  Geneeskunde voor het Volk, dit is ook gratis en dat vond ik wel ongelofelijk chique. Ik was wel sociaal geëngageerd en geïnspireerd. Maar dan kwam ik een partij tegen die dit ook in daden omzette. Hetzelfde was rond de werkende klasse in ons land. De PVDA was een partij van de gewone werkende mens. Dat vond ik heel knap. Intellectuelen, jongeren en werkende mensen strijden voor hetzelfde doel. De PVDA’ers zijn geen praters maar doeners.”

Wat zijn voor u de twee grootste uitdagingen in Antwerpen?

“Er zijn veel uitdagingen in Antwerpen. De twee belangrijkste uitdagingen in Antwerpen zijn sowieso armoede en wonen. In Antwerpen groeit 1 op de 3 kinderen op in armoede . Dat is ontzettend veel voor zo’n rijke stad. Dus dit is ook een contradictie van Antwerpen. Als stad is ze rijk maar langs de andere kant leven ook zeer veel mensen in armoede. Ik vind dit de olifant in de kamer. Iedereen ziet het armoedeprobleem maar niemand durft er politiek eigenlijk over te spreken. Ik vind dat dit een prioriteit moet zijn voor de komende 6 jaar. Betaalbaar wonen en goed wonen zijn aan de armoede-problematiek gekoppeld. Je hoort verhalen over mensen die op de private huurmarkt kamers in slechte staat moeten huren voor 600 euro. Je hebt veel huisjesmelkers die geld verdienen aan slecht onderhoude appartementen. Wij vinden  dat er moet opgetreden worden op die private huurmarkt en dat er een kwaliteitslabel moet komen.”

Wat zou u uit het huidig beleid in Antwerpen willen behouden moest u na 14 oktober in de coalitie zitten? En waar moeten we echt van af?

“Ik vind dit een moeilijke vraag want het huidig beleid in Antwerpen is problematisch.  Ik vind de vélo’s en de uitbreiding van het vélo-systeem goed, evenals het Park Spoor Noord. Op sociaal vlak is dit beleid gebuisd. We hebben ook kritiek gehad op het vorig beleid maar het verschil hiermee is dat het vorig beleid wel een aantal zaken heeft gerealiseerd. Het vorig beleid had nog het MAS gerealiseerd. Waar ik heel trots op ben is de overkapping van de ring maar dit is een verdienste van de actiegroepen. Moesten deze actiegroepen er niet geweest zijn dan had niemand over fijn stof gesproken en hadden we daarbovenop de lelijkste brug van heel Europa over de Schelde.

Wij moeten echt af van de huidige burgemeester (Bart De Wever) en zijn politieke vrienden. Wij moeten Antwerpen onthutsen (Fernand Huts) en ontweveren. Fernand Huts betaalt zijn personeel slecht . Ik vind dat de toekomst niet kan bestaan uit slecht wonen en uit slechte jobs. Daarom engageer ik me voor de PVDA.”

Naar wie kijkt u op en waarom?

“Ik kijk veel op naar mensen die niet opgeven. Dit zijn mensen die niet op tv komen en dus niet beroemd zijn. Dit zijn mensen die elke dag opstaan en hun shift gaan werken in moeilijke omstandigheden maar toch nog optimistisch blijven. Dit kunnen ook gepensioneerde mensen zijn die een klein pensioen krijgen en zich daardoor wegcijferen naar de achtergrond maar toch goedlachs blijven.”

Wat was uw beeld over de politiek toen u 18 jaar was?

“Ik vond de politiek toen een corrupte boel. Maar naarmate de tijd verstreek, veranderde mijn standpunt geleidelijk aan.”

Vindt u het makkelijk om (hechte) vriendschappen te vormen in de politiek of eerder moeilijk?

“Het is heel moeilijk om vriendschappen te vormen in de politiek. Ik wil dit niet. Vriendschap voor mij is klaarstaan voor elkaar. Maakt niet uit hoe laat het is. Je kan vriendschap beter zoeken in het echte leven.”

Wat is het ene ding dat u sowieso in uw leven bereikt wil hebben?

“Ik probeer een stem te geven aan de werkende klasse. Aan mensen die ons land groot maken. Ik wil een bescheiden bijdrage leveren en soms lukt dit en soms niet.”

Advertenties

Een gedachte over “Siham sprak met Peter Mertens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s