Siham sprak met Philippe De Backer

Interview met de Antwerpse lijsttrekker voor de Open VLD: Philippe De Backer.

U bent lid van de Open VLD, waarom hebt u zich eigenlijk aangesloten bij deze partij?

“Ik heb mezelf eigenlijk altijd liberaal gevoeld. Ik ben altijd iemand geweest die gelooft in de kracht van mensen. Ik geloof dat als je mensen kansen geeft, ze deze zullen grijpen en vooruit kunnen gaan. Als student had ik me aangesloten bij de liberale studenten omdat ik mij heel goed voelde in de liberale ideologie. Je moet je aansluiten bij een partij omdat je het eens bent over de basisfilosofie van die partij. Bij mij was de Open VLD dus een absolute match.”

Wat zijn de twee grootste uitdagingen in Antwerpen?

“Bij mij is de grootste uitdaging in de eerste plaats dat je mensen voldoende kansen geeft en dat je mensen vooruit helpt in het leven. Dat gebeurt vooral door goed onderwijs. Mensen moeten via het onderwijs voldoende kansen krijgen om hun eigen capaciteiten en hun eigen talenten te ontdekken en zichzelf te kunnen ontplooien. Op deze manier kunnen mensen hun eigen weg vinden in het leven. Ik vind het wel belangrijk dat je hiervoor zorgt. In Antwerpen wil ik sociale mobiliteit. Dat mensen vooruitgaan en dat ze het beter hebben dan hun ouders. Dat toekomstperspectief moeten we echt aan elke jongere hier in Antwerpen kunnen geven want anders wordt het samenleven ook gewoon veel moeilijker.

Een tweede uitdaging is voor mij hoe je de stad organiseert. Dit kan gaan over wensen dat je een vriendelijke stad wil en dit begint door de burgemeester die op een bepaalde manier met mensen spreekt, daarmee omgaat en in dialoog treedt. Dit kan ook gaan over dat je een mobiliteitsvriendelijke stad wil waarin mensen zich makkelijk kunnen bewegen in die stad. Mensen moeten zich eigenlijk goed kunnen voelen en het gevoel hebben dat ze erbij horen.“

 Wat zou u uit het huidig beleid in Antwerpen willen behouden moest u na 14 oktober in de coalitie zitten? En waar we moeten we echt van af?

“Wat ik zeker zou willen behouden is het project dat onze liberale schepen Claude Marinower heeft gestart. Dit project noemt A’REA 2020 waarin ze op het Kiel met een aantal scholen ervoor proberen te zorgen dat jongeren langer op de schoolbanken blijven omwille van enerzijds de jongeren hun talenten te laten ontdekken en ze in contact proberen te brengen met sport en cultuur. Maar anderzijds ook dat er wanneer er bepaalde problemen zijn, deze via de school kunnen aangepakt worden. Dit kan gaan over huiswerkbegeleiding, taal en- wiskundelessen om ze eigenlijk bij te benen. Dit is een project dat ervoor zorgde dat de schooluitval van jongeren is verminderd en dat we de talenten van jongeren ontdekken en deze zouden we graag willen uitbreiden over de rest van Antwerpen.

Waar we echt van af moeten zijn voor mij twee dingen: enerzijds de toon waarmee we politiek aan het doen zijn. Ik wil een vriendelijkere toon in de stad want door de toon van de burgemeester voelen mensen zich niet goed in Antwerpen. De bedoeling van de burgemeester moet zijn om mensen het gevoel te geven dat als ze de kansen krijgen en grijpen, ze wel iets van hun leven kunnen maken. Ook dat ze niet worden aangesproken op hun afkomst maar vooruit kunnen kijken naar de toekomst. Dit is wat ik als burgemeester helemaal anders zou willen doen.

Anderzijds wil ik af van de moeilijke mobiliteit in Antwerpen. Deze zorgt ervoor dat Antwerpen stilstaat. Met vernieuwing en de overkapping van de ring, wil ik van Antwerpen het model maken voor dé mobiliteit van de toekomst. Deze ambitie zie ik niet in het huidig beleid maar zou ik zelf wel heel graag zien gebeuren.”

Naar wie kijkt u op en waarom?

 “Op politiek vlak kijk ik op naar mensen zoals: Justin Trudeau, Barack Obama en Emmanuel Macron. Mensen eigenlijk die vanuit hun eigen passie en overtuiging het gevoel hebben dat ze mensen kunnen mobiliseren en met hen in dialoog kunnen gaan en dit samen met andere mensen willen doen. Dat zijn de 3 aspecten die ik bewonder: het optimistisch gevoel dat we het kunnen (Yes, we can), de ambitie om een ontevreden situatie beter te maken en mensen die tegelijkertijd in staat zijn om samen te werken in de maatschappij.

Buiten de politiek kijk ik vaak op naar ondernemers en wetenschappers. Vooral als ze dit kunnen vertalen in een impact op de wereld. Mensen die bijvoorbeeld iets in de geneeskunde ontdekken en mensen kunnen beter maken met nieuwe medicatie. Of mensen  die bijvoorbeeld een bedrijf hebben opgestart die het leven van mensen makkelijker maakt.”

Wat was uw beeld over de politiek toen u 18 jaar was?

“Ik ben eigenlijk in de politiek gerold omdat ik veel over de politiek las. Ik vond toen dat het allemaal niet zo goed verliep. Ik zag veel ruzie en gebabbel en ik vond dus eigenlijk dat het anders kon. Daarom heb ik altijd aan politiek gedaan vanuit een inhoudelijke visie. Ik heb veel gelezen, veel bestudeerd en met veel mensen gesproken om heel goed te begrijpen wat de echte problemen zijn waar mensen dag in dag uit mee geconfronteerd worden.

Ik keek vroeger naar de politiek vanuit een heel abstracte visie en vond dat de politiek heel abstract was en ik ben dan ook in de politiek gestapt om daar een andere insteek aan te geven. Ik had vroeger zeker het gevoel dat ik een impact kon hebben in de politiek en ik vertrok ook vanuit een engagement om dingen beter te maken.”

Wat vindt/vond u het moeilijkst aan werken in de politiek?

“Als iemand die wetenschappen heeft gestudeerd en zich op feiten en cijfers baseerde, vond ik het moeilijk om te zien hoe sommige politici hun eigen realiteit creëerde. Dit werd gedaan door fake news te verspreiden of bepaalde cijfers te negeren. Politiek gaat voor mij over feiten, over hoe mensen hun leven leiden en over hoe je mensen hun leven beter kunt maken. Het moeilijke aan politiek is hoe dat je een bepaalde boodschap gaat overzetten. Voor mij is het belangrijk dat we weten wat het probleem is, dat we kijken naar wat een oplossing zou kunnen zijn en dat we dan zien naar hoe we deze oplossing kunnen toepassen. Soms gebeurt het wel dat het niet snel genoeg gaat en dan komt mijn ongeduld voor een stukje naar boven. Dan blijf ik toch pushen om dit wel gedaan te krijgen maar het is niet altijd makkelijk om die strijd te blijven voeren. Maar het is wel boeiend om daar actief mee te zijn want wanneer je de resultaten ziet, kun je daar trots op zijn.”

Vindt u het makkelijk om (hechte) vriendschappen te vormen in de politiek of eerder moeilijk?

“Ik denk dat in elke organisatie er mensen zijn waar je goed mee overeenkomt en mensen waar je minder goed mee overeenkomt. Binnen de politieke partij heerst er wel een soort van familiegevoel. Je bent elke dag hard aan het werken voor hetzelfde doel. Ook buiten de politieke partij kom je zeer gedreven mensen tegen die heel passievol met de politiek bezig zijn en zij hebben misschien wel een andere inhoudelijke visie hebben maar deze personen kun je zeker wel persoonlijk appreciëren .”

Wat is het ene ding dat u sowieso in uw leven bereikt wil hebben?

“Ik wil absoluut bereikt hebben dat wanneer de politiek stopt, mijn team en ik invloed hebben gehad op mensen en dat hun leven positief verbeterd is. Ikzelf heb een aantal jongeren begeleid die soms in een moeilijke situatie zaten en wanneer je ziet dat ze bijvoorbeeld de stap hebben genomen om aan een universiteit te studeren of toch goed terecht zijn gekomen, dan geeft dit een heel voldaan gevoel. Als staatssecretaris heb ik dingen kunnen doen waarvan ik weet dat dit echt een impact heeft gehad op mensen hun leven. Zo hebben wij bijvoorbeeld windmolenparken op zee moeten gaan bouwen en ik heb die windmolenparken zelf onderhandeld wat wilt zeggen dat er 4 miljard euro subsidie minder naar die parken gaat. Dit heeft als gevolg dat er sprake is van een reductie op mensen hun rekening. Voor veel mensen heeft dit een groot verschil gemaakt en dit zijn dingen die heel veel voldoening.

Wat ik ook bereikt wil hebben in mijn persoonlijk leven, is dat mijn kinderen goed terechtkomen en fijn leven. Ik vind het dus ook belangrijk dat ik naast de politiek ook als vader een impact heb gehad.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s