Siham sprak met Kris Peeters

Interview met de Antwerpse lijsttrekker voor de CD&V: Kris Peeters.

U bent lid van de CD&V, waarom hebt u zich eigenlijk aangesloten bij deze partij?

“CD&V is een logische keuze voor mij. Wij gaan altijd op zoek naar oplossingen op maat van iedereen. In een stad als Antwerpen heb je veel wensen die je moet proberen verzoenen. Je hebt fietsers en automobilisten die allebei hun plaats in het verkeer opeisen, je hebt studenten die graag al eens feesten en bewoners die rustig willen slapen. Dat los je maar op door met iedereen te praten en met iedereen rekening te houden. Met CD&V heb je een bestuur voor 100 procent van de Antwerpenaren. Dat is onze unieke positie in het politieke spectrum. Ik zie daar veel enthousiasme voor. Mensen zijn de voortdurende tegenstellingen die sommige partijen creëren beu.”

Wat zijn de twee grootste uitdagingen in Antwerpen?

 “We hebben een fiets-tram-busbeleid nodig dat op wieltjes loopt. Met CD&V gaan voor een leefbare stad mét vlot verkeer. We willen overbodige autoverplaatsingen ontmoedigen en evolueren naar een stad met autoluwe woonwijken. Een moderne mobiliteitsvisie met plaats voor de auto maar ook meer aandacht voor voetgangers en fietsers. En daarbij geldt altijd ‘safety first’. Elke dode en elke gewonde is er een te veel.

En we moeten de stad ontharden en vergroenen. Nutteloze verharde ruimte op pleinen, moeten we omvormen tot groene ruimte. Dat is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit, het maakt de stad ook tot een aangename plaats. Met CD&V gaan we voor 15 procent minder beton, 15 procent méér natuur en 100 procent beter en gezonder leven.

Een moderne mobiliteit en een groenere stad, zijn bovendien nodig om de luchtkwaliteit in Antwerpen te verbeteren. Onze plannen worden gesmaakt door organisaties als Ringland, Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu. In een onderzoek van hen, kregen onze maatregelen een 10/10.”

Wat zou u uit het huidig beleid in Antwerpen willen behouden moest u na 14 oktober in de coalitie zitten? En waar we moeten we echt van af?  

“De Antwerpse haven is de 2de grootste van Europa en groeit als nooit tevoren. Onze Havenschepen Marc Van Peel heeft de afgelopen jaren schitterend werk geleverd. Als stad moeten we ook de komende jaren onze haven blijven koesteren. Ze stelt veel Antwerpenaren te werk en is cruciaal voor de Antwerpse economie.

Op het vlak van kinderarmoede scoren we als bestuur onvoldoende. In Antwerpen groeien 29,6% van de kinderen tussen 0-3 jaar op in kansarmoede. Dat is onaanvaardbaar. De eerste levensjaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Met CD&V hebben we een plan om kinderarmoede terug te dringen. Met werk voor ouders, huiswerkbegeleiding en sportkansen voor kinderen die opgroeien in armoede, betaalbaar wonen en een alert beleid.”

Naar wie kijkt u op en waarom?

“Ik kijk nog altijd erg op naar Barack Obama. Hij is iemand die mensen zin heeft gegeven in een positieve verandering. Onlangs hoorde ik de uitdrukking dat alleen baby’s met een natte luier om verandering schreeuwen. Mensen staan van nature inderdaad eerder weigerachtig tegen veranderingen. Maar als je kijkt naar onze mobiliteit, naar ons klimaat, naar hoe we in een stad als Antwerpen te vaak naast elkaar leven, dan moéten we veranderen. Het is aan politici om mensen te overtuigen en hen mee goesting te geven in verandering.”

Wat was uw beeld over de politiek toen u 18 jaar was?  

“Ik heb politiek altijd wel gevolgd, maar toen ik 18 was had ik alleszins nooit gedacht dat ik er nu zo een actieve rol in zou spelen.”

Wat vindt/vond u het moeilijkst aan werken in de politiek?  

“Het gaat er soms hard aan toe in de politiek. Maar de campagne in Antwerpen verloopt wel heel smerig, met veel slagen onder de gordel in plaats van inhoudelijk debat. Ik ga mij niet verlagen tot dat niveau. Verkiezingen moeten gaan over waar we naartoe willen met Antwerpen. Over hoe we de mobiliteit kunnen verbeteren, kinderarmoede kunnen aanpakken, jongeren aan het werk krijgen, het samenleven verbeteren. De Antwerpenaar heeft daar recht op. Een moddergevecht vergroot enkel maar het wantrouwen van mensen in politiek.”

Vindt u het makkelijk om (hechte) vriendschappen te vormen in de politiek of eerder moeilijk?

“Vriendschappen in de politiek zijn niet makkelijk. Ik probeer steeds maximaal mijn dossiers binnen te halen. Het botst weleens met collega’s, maar we zijn professionals en we weten dat we moeten samenwerken.”

 Wat is het ene ding dat u sowieso in uw leven bereikt wil hebben?

“Ik ben een idealist. Dat is de reden waarom ik in de politiek ben gestapt. Het is de opdracht van politici om hun land, regio, stad of gemeente na een legislatuur beter af te leveren dat ze het gekregen hebben. Verandering gaat traag, maar ik hoop dat ik mijn steentje bijdraag.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s