Siham sprak met Jinnih Beels

Interview met de Antwerpse lijsttrekker van de Sp.a: Jinnih Beels.

U bent (onafhankelijk) lid van de sp.a, waarom hebt u zich eigenlijk aangesloten bij deze partij?

“Omdat ik me volledig kan vinden in de visie van de sp.a, vrijheid gelijkheid en solidariteit. Voor mij is de sp.a een partij die een toekomstvisie heeft voor Antwerpen die ik ook heb. Voor mij is het belangrijk dat je iedereen meekrijgt. Ik wil niet dat er een burgemeester komt die enkel voor de linkse mensen is maar ook voor de rechtse mensen. Het is niet omdat je een bepaalde ideologie verfoeit dat je de mensen die voor deze ideologie kiezen, moet afschrijven. Die mensen hebben net zoals ik ook zorgen, zij liggen ook van bepaalde dingen wakker. Er is een reden dat ze zich aangetrokken voelen tot de rechtse partijen en ik vind dat je daar verstandig over moet zijn en in dialoog moet treden met de mensen. Je moet mensen kunnen laten inzien dat ze elkaar nodig hebben als je van deze stad iets wil maken waar iedereen zich goed voelt. Wat mij zo aantrekt aan de sp.a is dat het om mensen draait. In de eerste plaats wil je dat die mensen het goed hebben en dan volgt al de rest.”

Wat zijn de twee grootste uitdagingen in Antwerpen?

“Voor mij is de eerst grote uitdaging de veiligheid. Wat mij verontrust is dat de laatste jaren de mensen van rechts dat thema claimen alsof veiligheid enkel iets kan zijn van “links” of van “rechts”. Het veiligheidsbeleid is een beleid van iedereen, iedereen heeft daar namelijk belang bij. Waarom zou veiligheid alleen maar iets zijn van de politiedienst? In Antwerpen komt dit echt voor. Veiligheid is trouwens een heel ruim begrip. Het gaat niet enkel om terrorisme en drugsbestrijding. Het gaat ook over de overlastproblematiek, het verkeer en het gevoel dat ze hebben als ze over de straten wandelen. Ik vind dat ze daar een heel eng begrip van maken. Daar bedoel ik mee dat ze veel stoere praat verkopen en dat ze repressief te werk gaan terwijl dit maar een heel klein deel is van een veiligheidsbeleid. Ik zou heel graag meer zichtbare en aanspreekbare politie op straat zien dat zou de drempel verlagen om naar de politie te stappen.

Een tweede grote uitdaging is het verkeer in Antwerpen. Ik vind dat dit niet kan voor een grootstad als Antwerpen. Wij willen een wereldstad worden maar we slagen er niet snel in om mensen van A naar B te brengen. Sp.a wil dat de stad veilig is. De werken van vandaag, daar heb ik niets tegen, maar ik vind wel dat ze het niet deftig gepland hebben. Die werven zijn levensgevaarlijk, de fietspaden zijn levensgevaarlijk en de voetgangers maken ruzie. Het is onwaarschijnlijk nodig dat als we mee willen met de rest van de Europese grootsteden dat wij durven van Antwerpen een openbaarvervoerstad te maken. Onderzoek toont aan dat steden die investeren in goed openbaar vervoer, de meest veilige steden zijn voor ook fietsers en voetgangers.”

Wat zou u uit het huidig beleid in Antwerpen willen behouden moest u na 14 oktober in de coalitie zitten? En waar we moeten we echt van af?

“Ik denk dat we een veel beter en veel sterker beleid zullen moeten voeren. Veel mensen staan in de kou omdat dit stadsbestuur heeft gekozen voor een aantal maatregelen die mensen konden helpen, eigenlijk af te gaan schaffen. Een voorbeeld daarvan is de aanvullende steun voor leefloners. Wij zouden graag willen werken met een referentieleefloon. Het kan niet zijn dat een leefloon voor iedereen hetzelfde is. Leven in een stad is veel duurder dan leven in een dorp. Het leefloon moet worden aangepast afhankelijk aan waar dat je woont. Door de aanvullende steun die nu weggevallen is, moet je bijvoorbeeld als huurder zelf aantonen dat het appartement dat je wilt huren veilig is. Dit is de omgekeerde wereld. Wij willen de verhuurders helpen door hen een kwaliteitsattest te laten leveren.

Mensen hadden daarenboven ook recht op de terugbetaling van medische kosten. Dit is weggevallen. Als je ziek bent, dan heb je recht op een goede gezondheidszorg. We hebben een deftig uitgebouwde sociale zekerheid en deze moet niet behandeld worden alsof het datgene is waar we van af moeten omdat het teveel zou kosten. Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan want als iedereen mee kan dan kunnen we ook allemaal vooruit.

Ik denk dat het huidig stadsbestuur veel moeite heeft gedaan voor jongeren en de daklozenopvang. Maar ik vind dat ze met die daklozenopvang de kern van het probleem niet hebben opgelost.  Het probleem van daklozen is daarmee niet opgelost. We zijn ook heel trots op het feit dat ze de residentiele opvang hebben verbeterd, ze hebben als het ware de mensen van het straat gehaald. Ze hebben iets gedaan aan het zichtbare overlast maar achter de deuren blijft het probleem verder leven. Je moet mensen sensibiliseren. Mensen die aan de drugs zitten, moeten geholpen worden en net daar zit het probleem. Ze hebben heel weinig geïnvesteerd in de ambulante hulpverlening. Er is een zeer lange wachtlijst. Het gaat hier over een moeilijke doelgroep die het zich niet kan permitteren om vele momenten later terug te komen voor hulp. Die mensen willen nu geholpen worden.”

Naar wie kijkt u op en waarom?

“Ik kijk op naar een aantal mensen. Deze zijn niet per se bekend. Ik kijk op naar mensen die zich uit zichzelf engageren. Ik bewonder activisten die achter de schermen werken. Opkomen voor mensenrechten gebeurt voor mij in stilte. Mijn bewondering gaat uit voor alle hulpverleners en organisaties die dag in dag uit onder de radar werken. Dit kan opgevat worden als een kritiek naar een aantal activisten die met slogans en tweets willen strijden.”

Wat was uw beeld over de politiek toen u 18 jaar was?

“Mijn beeld over de politiek was niet zo geweldig. Ik had geen geloof in de politiek en ik stak mijn tijd daar ook niet in. Ik was enorm veel bezig met studeren en mijn politie-opleiding. Daarom schrik ik er niet van dat er nu zoveel jongeren zijn die zich niet bezighouden met politiek. Ik weet dat dit iets normaal is. Politiek moet interessant gemaakt worden voor de mensen. Dit begint bij het onderwijs. Jongeren moeten hier op school al over leren. De school moet de informatie bieden dus ik zou willen dat dit wordt opgenomen in het leerplan. Te weinig mensen beseffen dat zij het volk zijn en bijgevolg dus de touwtjes in handen hebben.”

Wat vindt/vond u het moeilijkst aan werken in de politiek?

“De hypocrisie. Ik ben over de partijen heen een heleboel politici tegengekomen die heel geëngageerd zijn en zij willen echt verandering brengen. Maar ik ben er ook evenveel tegengekomen waarvan ik me afvraag waarom ze eigenlijk in de politiek zitten. Ik ben de politiek in gestapt om dingen te veranderen voor mensen en niet voor een mandaat of een coole auto. De politiek is heel vaak een show. In plaats van zoveel debatten te houden, wil ik liever met de mensen op straat praten

Maar wat me ook stoort is dat sommige mensen niet beseffen hoe moeilijk het is om dingen te veranderen in een samenleving. Daar is tijd en dialoog voor nodig. Kortom kijk ik zowel kritisch naar de samenleving als naar de politiek.”

Vindt u het makkelijk om (hechte) vriendschappen te vormen in de politiek of eerder moeilijk?

“Ik vind het sowieso moeilijk om vriendschappen te vormen. Ik kan heel fijn samenwerken en ik heb toffe collega’s maar dit staat niet gelijk aan vriendschappen. Er zullen wel vriendschappen gevormd worden maar voor vriendschappen te kunnen vormen, moet er wel een klik zijn die op lange termijn geldt.”

Wat is het ene ding dat u sowieso in uw leven bereikt wil hebben?

“Ik wil zoveel dingen bereiken in het leven. Ik wil achteraf kunnen zeggen dat ik zoveel mogelijk heb gestreden om van mijn stad een stad te maken van iedereen. Ik geloof in het liedje van The Scene: iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s