Hoe moet je stemmen?

Op zondag 14 oktober 2018 worden zowel de provinciale als de gemeentelijke verkiezingen gehouden. Op deze datum kiest heel Vlaanderen nieuwe leden voor zowel de provincieraad als de gemeenteraad. Het probleem is natuurlijk dat veel jongeren nog nooit zijn gaan stemmen met als gevolg dat ze niet weten hoe dit in zijn gang gaat. Daarom probeer ik in deze post een korte schets te geven van hoe het stemmen in zijn werking gaat.

In België geldt er een opkomstplicht. Dit wil zeggen dat mensen vanaf 18 jaar verplicht zijn om naar het stembureau te gaan. Maar je bent niet verplicht om op een partij te stemmen! Zo kun je ook blanco of ongeldig stemmen. Een grote misopvatting is dat als je blanco stemt dat deze stem automatisch naar de partij met de meeste stemmen gaat. Dit klopt niet. Alle blanco stemmen worden opgeteld en ook vermeld wanneer de kiesresultaten bekend zijn en voor de rest wordt daar niets meer mee gedaan.

Als je door bepaalde omstandigheden niet kunt gaan stemmen omdat je bijvoorbeeld ziek bent, op reis bent of moet gaan werken dan kan een andere kiezer in je plaats gaan stemmen. Het is vereist dat je deze persoon een volmacht geeft. Dit kan gedaan worden door de juiste documenten aan te vragen bij je gemeente. Als je geen volmacht geeft, dan moet je een bewijs met de reden van je afwezigheid indien. Dit kan een doktersattest zijn. Wanneer je zonder geldige reden niet komt opdagen, riskeer je een boete.

Om geldig te stemmen, kun je op 4 manieren een stem uitbrengen.                                      De eerste manier is door een lijststem te geven. Dan stem je voor een partij en niet voor een persoon. Het is enkel mogelijk om één lijststem te geven. Wanneer je er meer dan één probeert te geven, dan is je stem ongeldig.

De tweede manier is door een voorkeurstem te geven. Dan stem je voor een één of meer kandidaten binnen één lijst. Wanneer je niet in een lijst blijft, wordt je stem als ongeldig gezien.

De derde manier is om zowel een lijststem als een voorkeurstem uit te brengen. Dan duid je zowel het bolletje bovenaan de lijst aan als de bolletjes achter de namen van de personen van je voorkeur. Ook hier is het belangrijk dat je dit steeds binnen dezelfde lijst doet, anders is je stem ongeldig.

De vierde manier is door blanco te stemmen. Dit wil zeggen dat je voor geen enkele kandidaat of voor geen enkele lijst stemt. Blanco en ongeldige stemmen tellen NIET mee bij de zetelverdeling.

Deze informatie komt van de educatieve dienst van het Vlaams Parlement.

Een gedachte over “Hoe moet je stemmen?

Plaats een reactie